×
Solemaids innleggssåler

Ofte stilte spørgsmål

Her finner du svar på alle vanlige spørsmål om Solemaids. Les alt om behandling med Solemaids innleggssåler.

Hvordan finner jeg ut av om barnet mitt har Severs syndrom?

Det er to tester som kan fortelle om barnet ditt har Severs syndrom – lær hvordan du tester barnet ditt her:

Test barnet ditt

Kan Severs syndrom skade føttene til barnet mitt?

Nei, barnet ditt får ingen mén av hælsmertene. Når vekstsonene lukker er hælbeinet herdet og smertene forsvinner. Severs syndrom er derfor en tilstand, som barnet ditt vokser fra. Normalt skjer det i 14-15 års alderen. Som forelder skal du likevel være oppmerksom på, at det i sjeldne tilfeller kan dannes arrvev der hvor akillessenen er festet.

Kan barnet mitt delta i sportsaktiviteter med smerter i hælen?

Ja. Barnet kan gjerne delta i sportsaktiviteter, så lenge smertene er forbigående og kun er til stede kortvarig f.eks rett etter trening.

Når anbefaler vi at barnet begynner behandling med Solemaids?

Vi anbefaler å starte behandlingen når barnet ikke kan løpe normalt og smerten påvirker barnets lyst til å være fysisk aktiv.

Hvordan foregår behandling med Solemaids?

Barnet kommer til konsultasjon på klinikken. Her undersøker vi årsaken til hælsmertene og konstaterer vi, at det er Severs syndrom, tar vi mål til sålene og lager dem med det samme. Barnet prøver sålene i medbrakte idrettssko, så vi er sikre på at sålene avlaster hælene optimalt. Når barnet forlater klinikken har hun/han sålene med seg hjem.

Normalt er én konsultasjon nok, men hvis sålene mot forventning ikke fungerer, kan det bli nødvendig med en ekstra konsultasjon, hvor sålene justeres. Denne konsultasjon er gratis.

Får man kun én såle, hvis det kun gjør vondt i den ene hælen?

Nei, vi lager alltid Solemaids til begge føttene. Dels for at Severs syndrom ikke skal utvikle seg til begge hælene, og dels for å skape balanse i barnets kropp.

Hvor lenge skal barnet mitt bruke Solemaids?

Behandlingstiden med Solemaids er individuell. Inntil hælen er ferdigutvokst kan hælsmertene komme og gå, og det er forskjellig fra barn til barn, hvor lenge det er nødvendig å behandle med sålene.

Vår erfaring er, at Solemaids som minimum skal brukes i et halvt år i det fottøyet som barnet pleier å løpe med. Det gjelder også ved løping og lek i frikvarterene. I de første ukene kan det også være nødvendig å bruke sålene i fottøy innendørs, hvis det gjør vondt å gå uten sålene.  For å finne ut av hvordan barnet kan klare seg uten sålene, kan barnet – etter et halvt år – prøve å unnvære sålene f.eks. til annen hver trening. Hvis smertene kommer tilbake, skal behandlingen med sålene forlenges.

Er det bivirkninger med å bruke Solemaids?

Nei. Det er ingen bivirkninger med å bruke Solemaids. I de første 2-14 dagene opplever de fleste barna likevel at de blir ømme under fotbuen– særlig på det punktet, hvor sålens kile løfter hælen. Etter dette har barnet vennet seg til sålen og ømheten reduseres. Når Solemaids brukes i fotballsko med sokk, kan det komme blemmer bak på hælen.

Er det særlig krav til fottøyet?

Nei. Alt bevegelige fottøy kan brukes.

Solemaids erstatter fottøyets originale innleggssåler og det er derfor ikke nødvendig å kjøpe fottøy, som er et nummer større. Vi anbefaler å ta Solemaids med ved kjøp av nytt fottøy. Så kan barnet selv merke om sålene fungerer godt og føles behagelige i de nye skoene.

I fotballsko er komforten best i sko, som har et snøresystem, som kan justere høyden på vristen. Veldig ufleksible sokke-sko kan gjøre plassen trang, noe som kan gi blemmer på hælen.

Er barnet turner, opplever vi ofte, at det krever tilvenning å bruke sko under treningen. Vi har likevel gode erfaringer med kampsportssko, som fungerer bra sammen med Solemaids.

Hva gjør jeg hvis sålene ikke hjelper mot hælsmertene?

Vi bestreber oss på å lykkes første gang, men i noen tilfeller kan det være nødvendig å justere sålene for å optimere effekten.

Denne justering er gratis.

Er det nødvendig med en henvisning fra legen?

Nei, legehenvisning er ikke et krav. Men hvis barnet kan få tilskudd fra en helseforsikring er en legehenvisning et krav i noen tilfeller. Les mer om priser og tilskudd.

Hva skal jeg være oppmerksom på når barnet mitt har vondt?

Som forelder bør du være klar over at barnet ditt ikke alltid kan gi et rettvisende bilde av hvor plagsomme hælsmertene er. En fotballjente/-gutt kan bite i seg mye smerte for å få lov til å spille fotball og underdriver ofte når foreldrene spør om smerten.

Det er viktigere å se på om barnet har endret atferden enn å høre på det som barnet forteller. Nettopp fordi det kan være vanskelig for barnet å fortelle hvordan det føles. Dette gjelder især de yngste barna.

Cookies